7 grešaka na sobnom biciklu
Podeli:
Saveti

7 Najčešćih Grešaka Pri Vežbanju Na Sobnom Biciklu

Vožnja sobnog bicikla je odlično rešenje ako želite da se aktivirate i živite zdravije, jer predstavlja praktičnu opciju za one sa punim rasporedom. Međutim, baš kao i kod svake vrste treninga, bitno je pravilno i bezbedno izvoditi trening na sobnom biciklu. Naročito je važno izbegavati greške koje mogu biti opasne i dovesti do povreda ili jednostavno smanjiti efektivnost vežbanja.

Zbog toga u ovom tekstu izlažemo 7 uobičajenih grešaka koje je moguće da pravite, ali i brza rešenja kako ih u budućnosti izbeći.

1. Nepravilno podešavanje bicikla

Uverite se da je vaš bicikl pravilno podešen, kako biste izbegli naprezanje zglobova i leđa. Podesite visinu sedišta tako da se podudara sa vašim kukovima kada stojite na podu.

2. Nepravilna postura na sobnom biciklu

Održavajte opuštenu posturu tokom vožnje, držeći zadnjicu na sedištu, kolena blago savijena i ruke lagano naslonjene na upravljač, kako biste izbegli bol i umor mišića.

3. Pokretanje kukova

Potrebno je izbeći držanje kukova mirnim na sobnom biciklu, jer to može naprezati tetive kolena. Umesto toga, angažujte svoj korak, minimizujte pokrete gornjeg dela tela i pomerajte kukove.

4. Prekomerni otpor i prebrzo pedalanje

Korišćenje previše otpora može naprezati kolena i zglobove. Podesite otpor na udoban nivo koji omogućava fluidnu rotaciju pedala. Vožnja sobnog bicikla nije trka, pa nema potrebe za pedalanjem brže od 120 obrtaja u minuti. Ciljajte na konstantan tempo od 80-120 obrtaja u minuti kako biste maksimizirali sagorevanje kalorija.

5. Neodgovarajuća odeća

Odaberite lagane, prozračne odevne predmete i udobnu obuću za vožnju. Aktivni veš koji možete naći u svakoj sportskoj prodavnici je odličan za ovu vrstu treniga. Ne zaboravite peškir i flašicu vode, kako biste ostali hidrirani.

6. Preterani trening na sobnom biciklu

Izbegavajte prekomerno naprezanje i osigurajte dovoljno vremena za oporavak između treninga kako biste sprečili preopterećenje i povrede. Odmor je ključan deo procesa treninga jer omogućava vašem telu da se regeneriše, obnavlja i adaptira na napore vežbanja.

7. Preskakanje istezanja nakon treninga

Uključite istezanje u svoju rutinu kako biste ublažili ukočenost mišića i sprečili nelagodu nakon vožnje. Ovo će, takođe, omogućiti da postepeno umirite celokupni organizam.

Izbegavanjem ovih uobičajenih grešaka možete poboljšati svoje iskustvo vožnje na sobnom biciklu, a samim tim i maksimizirati njegove koristi, dok minimizirate rizik od povreda. Na našem sajtu možete pogledati sobne smart bicikle marke Yesoul, koji su odlični, kako za početnike, tako i za iskusne vežbače. Nudeći mnoga podešavanja, čime iskustvo vožnje potpuno personalizovanim iskustvom. Klikom na dugme „Pronađi prodajno mesto“ možete videti sve objekte u kojima se naši bicikli prodaju.