Podeli:
Saveti

Ključni faktori pri izboru trake za trčanje

Ako razmišljate o nabavci trake za trčanje, verovatno ste svesni koliko je ova sprava postala popularna u poslednjih nekoliko godina. Ali, pre nego što se odlučite za kupovinu, važno je znati na šta treba obratiti pažnju kako biste izabrali traku koja će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Udobnost i praktičnost

Najveći benefiti traka za trčanje svakako su udobnost i praktičnost korišećenja. Ne morate se oblačiti za odlazak vani, dovoljno je da obučete svoju omiljenu trenerku, uključite televizor ili muziku i trčite kad god vam odgovara, bez obzira na vremenske uslove. Takođe, ne morate plaćati članarinu za teretanu ili pridržavati se njihovih radnih sati.

Buka i kvalitet trake

Važno je razmotriti nivo buke koji traka za trčanje proizvodi tokom korišćenja. Kvalitetne trake obično proizvode manje buke, dok će trake koje se koriste na visokim brzinama biti glasnije. Stoga, ako živite u stanu ili imate osetljive komšije, dobar izbor je traka koja radi tiho.

Ključni faktori za izbor trake

1. Dimenzije trake za trčanje

Dimenzije trake direktno zavise od namene. Trake za hodanje i lagano trčanje obično su širine od 40-50 cm, dok trake za brže trčanje imaju širinu od 50-60 cm. Dužina trake će zavisiti od vašeg koraka, pa varira od 120 do 170 cm.

2. Motor trake za trčanje

Motor je srce trake za trčanje i treba obratiti pažnju na njegovu jačinu. Jačina motora se meri u konjskim snagama (KS). Trake sa 1KS motorom su prikladne za većinu rekreativaca, dok će ozbiljniji trkači i teže osobe tražiti traku sa jačim motorom.

3. Ublažavanje doskoka

Dobar izbor je traka sa ugrađenim ublaživačima koji smanjuju opterećenje na zglobove i mišiće tokom trčanja.

4. Brzina trake

Brzina trake zavisi od snage motora. Trake sa jačim motorima imaju brzine od preko 20 km/h, što je poželjno za ozbiljnije trkače.

5. Specifikacije kompjutera trake

Kompjuter trake treba da omogući praćenje vašeg treninga. Prikaz vremena, brzine, kilometraže i pulsa su ključni za praćenje napretka.

6. Težina i nosivost trake

Težina trake je važna za stabilnost. Preporučuje se postavljanje gumene podloge ispod trake kako bi se očuvao pod u stanu i smanjila buka. Maksimalna nosivost trake takođe je bitna, a veći kapacitet nosivosti obično znači i bolji kvalitet.

7. Nagib

Trake sa mogućnošću podešavanja nagiba omogućavaju simulaciju trčanja po uzbrdici, što je korisno za dodatno jačanje mišića i variranje treninga.

Pre nego što se odlučite za kupovinu trake za trčanje, konsultujte se sa stručnjakom kako biste odabrali model koji najbolje odgovara vašem nivou kondicije i zdravstvenim potrebama. Kupovina trake je značajan korak ka unapređenju vašeg zdravlja i kondicije, pa je važno doneti pametnu odluku.